4 Şubat 2008 Pazartesi

MEDİNE ZİYARET YERLERİ

UHUD DAĞI (CEBEL-İ UHUD)


(UHUD SAVAŞI)

Uhud dağı Mescid-i Nebeviye yaklaşık beş km. uzaklığında bir dağdır. yaklaşık 110 m. yüksekliğindeki bu dağın eteklerinde İslam tarihinin önemli savaşlarından biri olan uhud savaşı vuku bulmuştur.
Bedir şavaşında ağır bir yenilgiye uğrayan kureyşliler gerek intikam ve gerekse müslümanların Suriye ve Mısır ticaret yolunu kotrol altında tutumaları sebebiyle topladıkları 3000 kişilik bir orduyla bedir şavaşından bir yıl sonra medineye yürüdüler. Rasulullah, bedirin kin ve nefretiyle dolu galayan halindeki kureyş ordusu ile medine dışında savaşmak istememesine rağmen, Bedir savaşına katılmamış olan bazı gençler ve ashaptan bazılarının ısrarı üzerine 700 sahabi ile kareyş ordusunu karşılamak üzere Uhud dağı eteklerine geldi. Rasululllah Ordunun arka tarafını emniyete almak için stratejik önem taşıyan Ayneyn tepesi denilen bizlerinde okçular tepesi diye bildiğimiz yere 50 adetokçu yerleştirmiş ve kendisinden talimat gelmediği sürece yerlerinden ayrılmamalarını, Bizim yenildiğimizi görseniz dahi yardıma gelmeyin diye emretmişti.;
Müslüman ordusu başlangıçta üstünlüksağladılarsada ayneyn tepesindeki okçuların savaş kazanıldı düşüncesiyle Rasülullah'tan emir gelmeden burayı terketmesi üzerine, o zaman müşrik olan Halit BinVelid (ra.) Komutasındaki müşrik ordusu arkadan saldırarak savaşın seyrini değiştirdiler. İki ateş arasında kalan müslüman ordsu uhud dağı eteklerine çekilirken, müşrik

ordusuda Ebü Süfyan'ın etrafında toplandılar. Böylece savaşın tam sonucu belli olmadan iki ordu birinden ayrılmış ve müşrik ordusuda birdaha daha saldırma cesareti gösterememiş ve savaş sona ermişti.
Uhud savaşında hiç bir Mü'min ve Müslümanın unutmaması gereken ders ve hikmetler vardır. Uhud şehidlrinin tamamına yakını ensardandı.(Medineli) Uhudda Şehidlerin seyyidi Hz.Hamza, Rasülullahın hatırası, Onlarca sahabenin şehadet mertebesine ulaştığısavaş sahnesi vardır, Orada Okçular tepesinde Abdullah b.Cubeyr (Ra.) komutasındaki, Rasulullahın emrine uyarak tepeyi terketmeyen az sayıdaki okçuyla, şehid olacağınnı bilerek destansı savunması vardır. Uhud Bedir savaşı gibi değildi.Bedirde müşrikler putları adına savaşmışlardı . Uhudda ise bedirde kırılan onurlarının tamiri savaşmışlardı.
Bedir müslüman ordusu az sayıda olduğu halde,savaşın Allah'ın inayeti ve tevekküllerinin sayesinde olduğu inancı vardır. Uhudda ise; peygemberin sözüne muhalafetin nelere mal olduğu, Tarih boyunca unutulmayacak olan okçuların yaptıkları vardır.(Diy.Yay.Yararlanılmıştır.)


İşte Uhud savaşı. Sahabe ve günümüz müslümanları olan bizler için büyük bir imtihanve derstir. Rasulullah'ın bu savaşta yaralanması ve mübarek dişinin kırşması, Hz. Peygamberin amcası Hz.Hamza'nın şehid edilmekle kalmayıp vücudunun parçalanması, kulaklarının kesilmesi ve kalbinin çıkarılması, Mekkede zengin bir aileni çocuğu olan ve Rasülullah tarafıdan medineye muallaim (öğretmen) olarak gönderilen Musap-b in Umeyr orada şehid olduktan sonra cenezesini örtecek bir örtünün dahi bulunmaması uhudun acı hatıralarındandı.
Oraları bu duygu ve düşünceler ile gezerken tarih yeniden gözlerimizde canlanıyor ve gözlerimiz yaşarıyor, İşte karşımızda Raslullah'ı ve sahabeyi muhafaza eden uhud dağı, İşte Abdullah bin Cubeyr komutasındaki Rasulullahın emrini dinleyen bir kaç okçu sahabe-i kram,
İşte hz. Hamza ve onunla şehadet mertebesine erişen sahabeden Abdullah b.Çaş, Musab b.Umeyr,Hanzala b.Ebi Emir, Enens b.Nadr Ra.'nın da aralarında bulunduğu 70 Şehid Sahabe. Onların manevi huzurundayız. Ve bizim selamımıza cevap verdiklerini biliyoruz. Zira Rasülullah bir hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor;

-Allahım kulun ve Rasülün onların şehid olduklarınşahitlik eder, Onlarda kıyamet gününe kadar kim kendilerini ziyaret eder ve selam verirse kendisine mukabelede (selamını alırlar) bulunurlar.
-Uhud öyle bir dağdırki, o bizi sever bizde onu severiz.





Uhud dağı ve şehidliğin uzaktan görünüşü






Hz.Hamza Ra.Kabri şerifi. Diğerşehid olan sahabe-i ikramın bulunduğu yerlere açıklayıcı işaretler konuldu ve bazılarının üzerlerine kubbeler yapılmışssada günümüzdebu yapılar ın bulunmadığı şehitlik boş bir alan olarak ziyaret edilmektedir.









Okçular tepesi,






Okçular tepesini ziyaret eden kafileler
Şehidlik
Savaşın geçtiğiyerleri gösteren kroki (Di.Yay.alınmıştır.)
Müslüman ordusunsun çekildiği uhud dağındaki aralık





Hz. Hamza Ra kabri şerifi




Şehidliği ziyarete gelen Mslüman kardeşlerimiz.













1 yorum:

ariciahmet dedi ki...

Allah yaptığın ziyaretleri kabul eder inşallah .Malesef o kutsal yerlere gitmek nasıb olmadı hac için muracaat ettim bakalım kısmet olacakmı.
oğul hakkında ki soruna msn ile cevap yazmayı beceremedim. burdan cevap vereyım.
Arılra ilk verdikleri normal oğulda tek ana olur.ana kaybı veya birinciden sonra olan oğullarda ana sayısı bir olması pek ender rastlanır ekseri 5. 6 tane ortalama ana olur.