11 Şubat 2008 Pazartesi

ZİYARET YERLERİ 2









MESCİD-i KUBA


Adını burada bulunan bir kuyudan alan bu mescid, kuyuları ve hurma bahçeleri ile meşhur bir alanda kurulmuştur.Kuba Medine yakınlarında bir köydü.Rasulullah Hicretin 10 günü medine yakınlarına gelince, burada sahabeden Külsum b.Hidm'min evinlde misafir kalmış ve sohbetlerinede Sa'd b.Heyseme'nin evinde yapmış ve kısa bir süre kaldığı Kuba'da kendisininde bizzat çalıştığı ilk Mescid olan Kuba mescidini yapmıştır.



Kuba mescidinde namaz kılmayı umreye eşdeğer kılan hhadisi şerifleri mevcuttur.


- Kuba mescidinde kılınan bir vakit namaz bir umre yapmak gibidir.

ve kuranda tevbe suresi 107'inci ayette geçen bu mescid ve temizlenenlerde kubalılar olduğu belirtilmektedir.


_Ta ilk günden takva üzere kurulan mescid elbette içinde namaz kılmana daha uygundur.Orada temizlenmeyi seven kimseler vardır Allah temizlenenleri sever.


Peygamberimiz zamanında Hic.623 yılında mescid yeniden yapılmış olup 1985 yılındaki mescidin genişletilmesi çalışmalarında Kuba mescidine dahil edilmiş.






KUBA MESCİDİNİN AVLUDAN GÖRÜNÜŞÜ (VİDEO)



KUBA MESCİDİNİN İÇİNDEN GÖRÜNTÜLER (Video)





MESCİD-i CUM'A






Rasulüllahın Hicret sırasında Mekkeden gelen Muhacirleri beklemek üzere kubada bir süre kalmış ve 24 Eylül 622 cuma günü Medineye (o zamanki ismi Yesrip) hareket etmiş ve cuma vaktinin girmesi üzerine Ranuna vadisinde cuma namazını kılldığı bu yere onun hatırasına yapılan mesciddir.














MESCİD-i KIBLETEYN (iki kıbleli camii )


Mescidi nebeviye 5 km. uzaklıktaki bu camii müslümanların mekkede olduğu gibi ve medinedede kudüste Mescidi Asaya yönelerek namazlarını kılıyorlardı. Medineye hicretin onaltıncı ayında selemeoğulları mescidinde sahabeleri ile öğle namazı kılıyorken namazın ikinci rekatı tamamlandığında Kıblenin mescidi haram (mekke) olması yönündeki gelen ayeti kerime uyarınca yüzlerini ters yöne çevirip namazı öyle tamamladılar. Öğle namazının iki rekatı mescidi aksaya diğer iki rekatıda mescidi harama doğru kılınmış olduğundan iki kıbleli mescid diye anılmaktadır.

Diğer mescidlerdede olduğu şekilde çeşitli zamanlarda genişletilmiş ve bu günkü halini almıştır



















MESCİD-i SEBA (yedi mescidler)


Hendek savaşının geçtiği yer olan ve Mescidi feth diye anılan 7 küçük mescidden oluşan mescidler, Mescidi Feth, Mescidi Selmanı Farisi, Mescidi Ali b.Ebu Talip, Mescidi Ebubekir Sıddık,Mescidi Ömer b.Hattap, Mescidi Sa'd b.Muaz adlarındadır.


Bunlardan Feth Mescidi Rasülullahın Hendek savaşında karargah kurduuğu ve dua ettiği yere hürmeten yapılan mescid olup, diğer mescidler hendek savaşında namazgah olarak kullanılan yerlere hürmeten yapılan mescidlerdir.
1987 ve 1995 yıllarında ziyaret ettiğim bu mescidler, Mescidi Feth, MescidiSelmanı Farisi, ve Mescidi Ömer bin Hattap dışındaki dört mescid yıkılarak bunların bulunduğu alana yeni bir cami inşa edilmiştir.



Feth Mescidi




Ömer bin Hattap mescidi


Yıkılan dört mescidin yerine yapılan yeni camii henüz ibadete açık değildi.

Hiç yorum yok: