25 Ocak 2008 Cuma

MEDİNE ZİYARET YERLERİ

CENNETÜL-BAKİ



Cennetül Baki adı verilen bu mezarlık Mescidi nebevinin hemen yanında yer almaktadır. Mezarlık yapılmadan önce burada ğarkad adı verilen bir tür çalılıkla kaplı olduğundan "Ğarkad" veya Bakiül-ğarkad diyede anılmakta olup Türkiyede bilindiği adı Cennetül-Baki'dir.

100.000'e yakın sahabenin metfun olduğu tahmin edilen bu mezarlığa ilk sahabeden Osman b.Muaz R.A Muhacihr sahabi olup, ensardan (medineli) ise Es'ad b.,Zürare'dir daha sonralarıMedinedeki her kabile Cennetül-Bakide kendilerine yer ayırmış. Kabristanda yatan belli b aşlı adı bilinen sahabelyerden bazıları şunlardır. Hz Peygamberimizin oğlu İbrahim kızları Rükiye ve zeynep Hz.Fatıma ile oğlu Hz.HasanHZ peygamberimezin amcaları Hz.Abbas ile halasıSafiyye ve bazı torunlarıda burada yatmaktadır. Aynı zamanda Peygember efendimizin ikinci annmem dediği Hz.Ali R.a annesi Fatıma bin Esed, Mü'minlerin annelerindenHZ.Ayşe,Hafsa,Ümmü Seleme,Zeynep bint Huzeyme, Zeynep bint Çahş,Safiyye, Reyhane, ve Mariye bulunmaktadır. Aynı zamanda ehli beytin ileri gelenleri, bir çok sahabinin yanı sıra Tabiin neslindende bir çok kimsede burada yatmaktadır.

Rasullah zaman zaman Cennetül-Baki'ye giderek burada bulunanlara dua ederdi.

Kabristanda Metfun bulunan Rasül'ün amcası Abbas, Aişe, Hasan, Osman gibi sahabilerin kabirleri üzerine daha sonraları inşaa ettirilen türbeler ve diğer mezar yapıları daha sonraları ortadan kaldırılmış mezarlar sadece baş ve ayak uçlarına konulan küçük taşlarla belirlenmiştir. Zamanla zaman genişletilen Cennetül-Baki son genişletilmelerle birlikte bu gün 180.000 m2 'lik bir alanı bulmuştur. (Diy.Yay.Yararlanılmıştır.)



Birkaç kez ziyaret ettiğim Cennetül-Baki kabristanılığında bulunan kabirlerin Hangi sahabelere ait olduğunu sorduğum görevliler cevap vermediler. Sudi arabistanrallılğının mezarlık ziyaretlerinin aşırılıklara sebebiyet vermemesi için zannedersem bildikleri halde söylemiyorlar. Çünkü bazı ziyaretçiler İslamda olmayan ( Çaput bağlamak , taş dikmek Vs.gibi) ziyaret adabına uymayan davranışlarını önlemek ve bu hareketlerde bulunanları şirk olarak görüyorlardı. Bundada bir yönüyle haklılardı, Ancak kabristanı yalnız Allah rızası için ziyaret eden , sahabelere kabri beşında dua etmek isteyen samimi müslümanlarıda bundan mahrum ediyorlar.

Bu gün dahi medineyi ziyarete gelen ve burada hakkın rahmetine kavuşan müslümünlarda buraya gömülmektedirler.











Cennetül-Bakinin genel görünüşü ve kabirler









Mesci-i Nebevi'ye gayet yakın olan Cennetül bakiden mescidin görünüşü








Cennetül-Baki ve güvercinler






Orada genellikle yerel halkın giydiği giysiyi giydim oranın iklimine uygun ve gayet rahattı





Ziyarete gelen ve burada ölen müslümanlar için hazırlanan mazarlar





Orada bizim buradaki gibi Cenazenin üzerine tahta örtmüyorlar. Kemer şeklinde toprağı kazıp cenazeyi kemerin altına koyduktan sonra yanına mezarın üzerinde görülen tuğlaya benzer kerpiçleri dizip toprağı kapatıyorlar. 2-3 sene gibi zaman zarfında cesetleri çürüyen mezarlara yeniden cenaze gömüyorlarmış.







Buralar diğer mezarlıklardan ayrı muhtemelen sahabe-i ikram'a ait olan mezarlar önceden belirttiğim gibi görevlilere sormama rağmen bu mezarlıkların kimlere eait olduklarına söylemediler.













Resimde görülen şemsiyeli kişi ise sivil görevli




Görevli asker ve sivil polisler aşırı davranışlara izin vermiyorlar