22 Ocak 2008 Salı

MESCİD-İ NEBEVİNİN İÇİ

Peygamber efendimiz bir hadisi şeriflerinde -Mihrabımla evimin arısı cennet bahçelerinden bir bahçedir. buyurmuştur ve burası ravza-i muttahhara diye adlandırılmıştır. Buranın mescidi nebevinin içinde çok sınırlı bir alan olması ve medineye gelen hacılarında doğal olarak burada namaz kılmak istemeleri sebebiyle çok kalabalık ve izdiham olan bir yer bizlerede orada birkaç kez namaz kılmak nasip oldu. Oradaki duygu ve hisleri anlatmakta kelimeler yetersiz kalır.

İşte bak ravzaya girdin, hacıların bu yeri karıştırmamaları için yeşil halı döşenmiş bu yere girebilmek orada namaz kılabilmek ayrı bir nimet. Biraz ötende rasullullah kabri şerifi, yanında hz. Ebubekir, onun yanında hz.Ömer onların manevi huzurundasın. Aman yarabbi ne müthiş bir duygu.

Rasulullahın mekke müşriklerinin zulmünden eziyetlerinden kaçarak sığındığı, iklimi , havası, suyu gibi insanlarınında güzel olduğu hicret yurdu, işte bizde evlad eş ve dostlarını memlekette bırakarak Rasul'ün huzurundayız. Huşu içerisinde ziyaretimizi yapıyoruz önce Rasulüllahın manevi huzurunda dururarak dualarımızı yaptık selam gönderdenlerin selamlarını vekaleten sunduk ve duamızı yaptık, daha sonra Ebubekir sıddık R.A ve ondan sonrada Hz.Ömerd R.A huzurlarında durarak dualarımızı yaptık. Arkamızda günün her saatinde kalabalık olan bu yerde ziyaret için gelen cemaat vardı, diğer kapıdan çıkarak mescid-i nebevideki ziyaretimizi tamamlıyoruz.
Daha önceki gelişlerimde yatsı namazlarından biraz sonra mescidi nebevi ziyarete kapatılıyordu herhalde son senelerde hac için gelen zilaretçileren çokluğundan olsa gerek günün 24 saatindede açıktı. kaldığım zaman içerisinde en tenha olduğu saatleri 23.00 ve 02.00 saatleri arısıydı.







Ravza-i mutahharanın Yerleşim planı (Diy.Yay.Hicaz albümünden alınmıştır)








Ziyaret babüssalam kıpsından girilerek önce Rasülün (SAV), Hz.Ebubekir R.A ve Hz.Ömer R.A ziyaret edilip Ciril kapısından çıkılıyor.


Büyük Göz peygamber efendimizin diğer iki tane küçük gözler Hz.Ebubekir ve Hz.Ömer R.A hın
hizalarını göstermektedir.




Peygamberimizin minberinin yerine Osmanlı sultanı lll.Murat tarafınadan 1590'da yapılan minber gerek süsleme ve gerekse dizaynıyla ayrı bir güzel. Rasullah zamanında mescidde önceleri bir hurma kütüğüne yaslanarak hitap etmiş, daha sonra hicdretin 7 yılında iki basamak ve bir oturma yeri olan minber inşa edilmişti.




Mescidi nebevini ilk yapıldığı zaman Mihrap yokmuş fakat Hz.Peygamberin namaz kıldığı yer belli idi.dah sonra bu yere ömer bin abdülaziz tarafından mihrap ileve edilmiş olup 1984'de mihrap tamamen yenilenmiş.








Hiç yorum yok: